Gå til innhold
  • 9. mai 2024

Bok- og kulturbussens bokrutekjøring blir i mai og juni kombinert med ulike tilbud.

 

Lesekampanjer:

Tøyveskebibliotek – Les for meg i Tjeldsund kommune
I samarbeid med Tjeldsund bibliotek gjennomfører vi prosjektet: Tøyveskebibliotek- Les med meg til barnehagene i Tjeldsund kommune.
Målgruppe: Lesekampanjen er rettet mot barnefamilier, der hvert barn i barnehagen får låne med seg en tøyveske med 3-5 høytlesingsbøker hjem fra barnehagen. Etter at bøkene er lest, returneres de i tøyvesken til barnehagen. Vi håper at dette kan stimulere til mer høytlesing hjemme.  Det vil bli kjøpt inn bøker, også samiske, som egner seg til høytlesing. Tøyveskene har vi fått Troms fylkesbibliotek.

Sommerles – i Ibestad, Kvæfjord og Tjeldsund
Målgruppe: Førskolebarn, 1.-7. trinn
Sommerles er som er bibliotekenes digitale lesekampanje for barneskoleelever (og førskolebarnebarna i barnehagen). Målet er å få flest mulige til å lese i sommerferien. I fjor deltok 165 00 leseglade barn i Norge. Forfatter er Mari Moen Holsve. Vi følger Astrid og Asbjørn på ulike eventyr og i år heter fortellingen: Fanget i spillet.  Kampanjen er gratis og varer fra 1. juni – 31.august. Kodeord hentes på det lokale biblioteket. Bøkene som leses, registreres fortløpende. Foreldrene lager konto til barnet sitt. Premiering fås ved henvendelse til det lokale biblioteket (eller evt. Bok- og kulturbussen).  Sjekk: www.sommerles.no

Samiske tilbud:

Språkleken Bravo og fortellerstund med Elle og Ándá 

Målgruppe: Barnehager/1.-2. trinn.
Ønsker du å lære deg nordsamisk? Kanskje kunne si hei og «hadet» og navnet ditt på samisk? Eller telle til ti og vite navnet på fargene? Nå får du muligheten til både å lære nordsamiske begreper og høre den siste historien til de samiske dukkene Elle og Ándá: Froskemora.  Janne Olsby og Tone Elvebakk som jobber på Várdobáiki samisk senter har både sydd koftene og skrevet bøkene om Elle og Ándá. De kommer og har både fortellerstund og språklek med oss.

Språkleken BRAVO Kickstart er utviklet av Intempo AS og tilpasset samisk kultur. Gjennom lek og bevegelse får barna muligheten til å oppleve det nordsamiske språket gjennom bokstaver og begreper.  Språkleken er systematisk og utviklet med utgangspunkt i hjerneforskning og pedagogikk. Janne og Tone har med seg begreper med ulik vanskelighetsgrad, så språkleken passer for alle.
Gjennomføring: I utgangspunktet blir det først fortellerstund inne i Bok- og kulturbussen. Så deler vi barn/elevgruppa opp i to som vekselvis beveger seg ute mellom to stasjoner. Det tar ca. 10-15 min. å gjennomføre språkleken.